Fra "Kragernes dans", kapitel 1:
 

 Peter var sent på den.
 Han havde haft svært ved at komme ud af sengen, morgenm
aden spiste han mens han pakkede tasken. Han fór ud af huset og greb den nye cykel for at køre i skole.

 Det var en dejlig forårsmorgen. Fuglene sang, blomsterne lyste i klare farver, luften var frisk. Peter anbragte hurtigt tasken på bagagebæreren, stod på pedalen mens cyklen rullede ud over fortovet, og svingede benet over sadlen. Moren stod øverst på trappen og vinkede til ham.
-  Har du madpakken? Fik du matematikbogen med? Hav en god dag, min skat, råbte hun.
 
Men det skulle blive sidste gang Peters mor vinkede farvel til Peter som hun kendte ham.
Han tænkte på dagens program.
Det var ikke så godt med den stil. Den skulle afleveres i morgen, og han var endnu ikke begyndt.
I eftermiddag skulle han til fodbold. Og om aftenen var det svært at sidde og samle tankerne. Der var vist også noget engelsk.
Stilemnerne var sindssyge. Som om læreren frydede sig over at give umulige emner. Peter så for sig hvordan øjnene lyste vanvittigt i hovedet på Hans-Jørgen, deres dansklærer, og der stod spyt ud ad munden på ham da han råbte:
-  Første emne: Vikingernes madvaner!

Peter vidste fra en tegneserie at vikingerne spiste store kødben og drak noget ø1 eller vin der hed mjød. Det kunne han vel nok skrive tre linjer om. Hvad så med de andre tre-fire sider?
Det næste emne var endnu værre. Hans-Jørgen gav en mærkelig spastisk latter fra sig:
-  Andet emne: Kartoflens vej, sagde han og skrev det på tavlen.

Kartoflens vej? Peter ville begynde sådan: ,,Man propper en kartoffel i munden." En slutning på stilen kunne ban også komme på: ,,Til sidst går man på lokum." Men resten ...
Det tredje emne var det mindst umulige:
-  Nummer tre: Et besøg i fremtiden.
Ja, måske. Man kunne forestille sig så meget. En tidsmaskine.
Et flyvende tæppe. Hvis bare der havde været ordentlig tid.
Simon ville garanteret fa sin storesøster til at skrive sin stil. Det
vidste Peter at han plejede. Simon snød hvor ban kunne. Camilla var nok allerede færdig. Ah, Camilla! Måske kunne Peter spørge Camilla om hun var begyndt på stilen. Hun var bare så ... Så sød. Så smuk. Så ... alting!
Staa...nds! En gul bil, lige mod ham! Han trådte baglæns og
huggede bremsen i. Cyklen skred ud med baghjulet. Peter var lige ved at vælte. Bilen kørte hurtigt frem fra en sidevej mens han var væk i sine egne tanker. Den bremsede så dækkene hylede. Peter stoppede sidelæns lige foran bilen. De holdt ti centimeter fra hinanden. Bagskærmen på Peters cykel rørte næsten ved bilens kø1er.
- Tossede knægt! Se dig for, råbte manden ud ad vinduet på
bilen.
- Sure skid, mumlede Peter. - Det var også din fejl.
Han rettede cyklen op og kørte videre.
Hvad kom han fra? Jo, stilen — nå, det måtte vente. Camilla. Ja! Peter huskede den eftermiddag nede ved videobutikken. Han var lige ved at sætte sig op på cyklen for at køre hjem da Camilla kom ud fra bageren ved siden af. Han stod som lammet. Kunne ikke åbne munden, kunne ikke bevæge sig.
-   
Hej, Peter, sagde hun.
-   
Mnå-glurp, sagde Peter og prøvede at smile, men han kun­ne ikke kontrollere sine læber.
-   
Det var en skrap engelsktime, synes du ikke? Duften fra hendes gyldne hår var lige ved at få ham til at besvime på stedet.
-   
Yes, fløj det ud af munden på ham. Et stort fremskridt, Peter. Et helt, forståeligt ord. Flot.

-    Er du nervøs? spurgte hun.
-    Hnmarh ...
-    Du er god til engelsk. Bare jeg kunne lige så meget.
-    Øhrm. Ser film. Jeg ser mange film. Ma-mange film, rallede Peter.
-   Har du så set ,,Den sidste fest"? spurgte Camilla med et smil der fik hendes små smilehuller til at lyse i ansigtet.
Peter sukkede. Om han havde set den? Det var en fantastisk film.
En dag - måske allerede i dag - kunne han spørge Camilla om
de skulle lave matematikopgaver sammen.
Peter var helt fortabt i sin drøm, og han så ikke den sorte bil
ude til venstre på den store vej. Den kørte temmelig hurtigt.
De to kunne sidde i den lille sofa på hans værelse. Han ville
starte med at spørge om de skulle høre en cd mens de arbejdede. Maske ville hun sige: -Jeg har lyst til at vi bare spiller noget musik og snakker.
En række hvide trekanter på vejen vendte de spidse tænder mod Peter og mod sidevejen han kom kørende på.
Så ville han sige til Camilla:

-    O.k. Lad os høre noget musik.
Der plejede ikke at være trafik på denne tid. Peter plejede ikke at række hånden ud når han drejede ind på den større vej. Han svingede bare rundt om hjørnet til højre.
Måske ville hun så sige: - Nej, i dag må vi arbejde. Men en anden gang kan vi bare sidde og høre musik. Og så ville Peter sige ...
Den sorte bil ramte ham ikke direkte på kroppen. Måske nåede den at bremse lidt eller svinge til venstre. Men den bragede ind i cyklens baghjul skråt bagfra. Havde man set hvad der skete, i slowmotion, ville man have set baghjulet krølle sammen som kogt spaghetti, tasken blive revet ud af klappen på bagagebæreren og flyve ud mod rnidten af vejen og bilens forparti, næsten uskadt, pløje sig ind under stellet og 1øfte sadlen fremad som en katapult. Man ville have set Peters hænder blive revet fra styret og hans krop fortsatte fremad, opad, med hovedet forrest, munden åben og det ene ben i en forvredet stilling ud til siden.
Så man det i almindeligt tempo, som bilens fører gjorde, så man en dreng pludselig dukke op foran bilen, blive ramt af motorhjelmens højre side, ryge op i luften i en stejl bue og falde lige ned mod vejens asfalt med hovedet forrest.
Og endelig: Så man det inde i Peters hoved, var der først en film i varme, gyldne farver. Så blev den brutalt revet i stykker. Et flimmer af lyn og frygtelige skærende lyde i brøkdele af sekunder og et skingrende drøn som rystede indmaden af hans hoved til en plumret grød i en bundløs sø.
Derefter et sort, uendeligt tykt tæppe der blev trukket hen over alt hvad han så, og alt hvad han nogensinde havde set, idet hans hoved ramte den træpæl der adskilte vejen fra fortovet.

BZOING! sagde det inde i hovedet på ham.
Det var det sidste han hørte inden verden forandrede sig.

(side  7- 10)
Fra "Kragernes dans", kapitel 21:

    Det gamle ur på væggen slog tolv. Midnat. Han havde været bevidstløs i et par timer. Udenfor lød tordenbrag langt væk. Et uvejr var på vej. Så kom regnen, hørte han.
    Peter døsede hen. Han mærkede at Karina lagde et tæppe over ham.
    Han gik i en park. Der var en sø i midten, og grusbelagte stier snoede sig rundt om søen. Græsplæner skrånede ned mod søen. Det var en stor park, og nogle steder var der statuer i bronze af græske guder eller fabeldyr. Der var en mand med en hestekrop som sloges med en hjort. En statue af et kæmpefirben som angreb en kvinde med bare bryster og et spyd i hånden.
    Han havde aldrig været der før.
    Den statue dér ... der var et billede af den i deres historiebog. Men den var enormt stor i virkeligheden. En mand med et stykke værkstøj i hånden stirrede ud over søen. Det var en mejsel han sad med. Bag ham, lænet ind over hans skulder, stod en engel med store vinger. Hun viskede noget i øret på ham, og han tænkte på det hun sagde mens han kiggede ud over søen.
    Ja, nu kunne han huske det. I historiebogen stod at det var billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.
    Peter satte sig på bænken lige foran statuen, og med et var han statuen. Han var Bertel Thorvaldsen. Det var ikke en engel der stod bag ham. Det var Camilla.

KRAGERNES DANS     

Og så var det ikke Camilla; det var en stor fugl med sorte og grå fjer, som forsigtigt tappede ham på skulderen og kælent gned sit næb hen over nakken på ham.
    - Hvad vil du? sagde han, og idet han sagde det, faldt han bagover ned i dødsriget, men fuglen greb ham i sidste øjeblik og fløj med ham op mod himlen.
    - Nu sad han på fuglens ryg, og højt, højt over byen så de sammen ned på alle der græd og var ulykkelige, huse der brændte, biler der var smadret ind i hinanden, døde og sårede der lå på vejen.
    De fløj hen over byens hospital. På græsplænerne foran hospitalet gik to personer som var på vej væk. De var blevet reddet. En mand med kortklippet sort hår og en dreng. Drengen var ham selv.
    Der var også en tredie person. Peter kunne ikke se ansigtet.
    Fuglen lagde forsigtigt Peter tilbage på sofaen i stuen i huset hvor han boede. Og Peter gled ud af drømmen igen.

(side 65-66)

Forside "Kragernes dans"